БългарскиАнглийски
32 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ С ИЗУЧАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
 

 

 


В периода 4. – 8.ноември 2019г. в София се проведе първи ученически обмен и среща по проект ЕРАЗЪМ+ , Ключова дейност 2 „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", Проекти за „Партньорства за училищен обмен“, 2019-1-BG01-KA229-062285, „Обичайте природата, живейте природосъобразно”.Домакин на срещата бе координаторът на проекта-32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

В проекта взеха участие учители и ученици от IV., V. и VI. клас на 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, София, както и партньорите ни - ученици и учители от Гърция, Италия, Полша и Турция.Учениците от петте държави се запознаха, обсъдиха и изследваха концепцията „Екосистемни услуги“. Участниците наблюдаваха човешкото въздействие върху биоразнообразието и природните услуги в града и сред природата. Учениците работиха съвместно в екипи и представиха проекти по темата „Какво произвежда природата? “

На всички участници в проекта бяха връчени сертификати от г-жа Нели Костова, Директор на 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Изразяваме специални благодарности на семействата домакини за гостоприемството и за грижите към гостуващите ученици от Гърция, Италия, Полша и Турция!


В периода 21.10.2019-25.10.2019г. учителите Емилия Христова (английски език) и Рая Ганева(математика) участваха в обучителен курс на тема „Креативност в преподаването и професионалното израстване на учителите“ във Валенсия, Испания, част от проект на 32. СУИЧЕ „ON- OFF4TEACHERS“ по програма ЕРАЗЪМ+. Обучението бе организирано в залите на ESMOVIA . ЛекторитеГабриеле Зунино от Италия и Келси Керуин от САЩ осъществиха  работни проекти с екипи от учители от  България, Румъния, Гърция, Италия и др.В периода 20 – 26.10.2019г. 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – София се проведе среща по проекта  Е Р А З Ъ М  +, Ключова дейност 2 „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", Проекти за „Партньорства за училищен обмен“, 2018-1-IT02-KA229-048174_2 „Going green throughout Europe”.

В проекта взеха участие ученици и учители от 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – София, от Салерно – Италия и Румъния.

Учениците от трите държави представиха свои проекти и анализи свързани с енергийната ефективност и използването на възстановяеми източници на електроенергия. След представянето на презентациите протекоха дискусии свързани с темата.

На всички участници в проекта бяха връчени сертификати от Директора на 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ .Вторите класове посетиха ДЕТСКИ ЕКОСТАЦИОНАР "БЕЛИТЕ БРЕЗИ" .
Децата разгледаха музея на совата и се запознаха с планинските спасители и техните верни кучета. Демонстрираха им намиране на изгубен човек в гората от кучттата и им разказаха много интересни неща за планинското спасяване. Проведоха диалог с тях за опасностите,които крие планината и им дадоха полезни съвети ... 


Ема Атанасова от 1.а клас- бронзов медалист от Трети международен турнир по художествена гимнастика “Златна купа Локомотив и Приз Илиана Раева”. Ема се състезава в категория “Б”, без уред.


От 23. до 28.09.2019 г. в гр. Витербо, Италия се проведе обучение на учители от 32. СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" по проект Еразъм + КД1, “ON-OFF4TEACHERS ” – договор : 2019- 1 – BG01 – KA101 – 061563 на тема: „Project Design and Management for Innovative and International Education”. Участваха  Красимира Павлова и Надка Васева.


Обучението се осъществи в учебните зали на „PROMETEUS – EUROZOOM” – гр. Витербо от квалифицираните преподаватели г-жа Федерика Манчини и г-жа Киара Фронтини. Целта бе да се представи цялостното развитие на европейски проект по Еразъм + от първоначалния замисъл до успешната му реализация. Разгледани бяха предварителните проучвания и анализи, които отразяват нуждите и целите на организацията, търсенето на подходящи партньорски организации, добрата репутация на завършения проект, положителните ефекти от работата с европейски проекти, ценностите на ЕС.


Щастливи сме да обявим, че Сдружение "Вокс Туа" продължава реализирането на Проект "Inspiring Young Minds", финансиран от Посолството на САЩ - София, който има за цел да стимулира култура на менторство в българските училища и да повиши компетентността на английски език на учениците като предостави иновативни курсове за професионалното им развитие.

До края на учебната 2019/2020 година проектът ще проведе 6 курса в 32. СУИЧЕ "Св. Климент Охридски", като понастоящем до 30. октомври се провежда курссът по Философия, в който все още има свободни места. Поместен е графикът на останалите курсове, които ще се проведат през следващите месеци на учебната година. Записването става до запълване на местата, като се дава приоритет на ученици, които не са участвали в проекта, за да може тази уникална възможност да достигне до максимално много хора. 

На 5 и 6 октомври в Париж, Франция  се проведе „Семинар на Евростат - Предоставяне  на статистически данни в класната стая“.  За да помогне за въвеждането на официална статистика в класните стаи в цяла Европа, Евростат в момента се стреми  да достигне до гимназии, учители и студенти. На семинара взеха участие 60 учители от различни европейски страни. От 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ взе участие Юлиян Топалов. Бяха обсъдени идей и показани различни практики за работа с статистически данни  в класната стая.

Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, предоставя официална статистика на европейско ниво които дават възможност за сравняване между държави и региони. Като такъв, той предлага цял набор от данни на учителите, правителствата, журналистите, бизнеса и обществеността, който те могат да използват за своята работа в ежедневието.Еразъм+Проект№ 2018-1-TR01-KA229-058274_2
     "Be Tolerant Beautify Our World”

С нетърпение, радост и големи очаквания учениците от 9 клас на 32. СУИЧЕ "Св. Кл. Охридски" и техните ръкoвoдители посетиха румънския град Рошиори де Веде в периода 23.09 -27.09.2019г. 
По традиция децата учиха и се забавляваха - разсъждаваха върху отношенията между хората, дискриминацията, толерантността и как да интерпретират "Малкият принц" на А. Екзюпери. В малки групи, заедно с учениците от Полша, Португалия, Румъния и Турция те рисуваха, правиха разделители за книги, плакати и много други, с които изразиха обичта си и желанието си всички хора да бъдат добри, да правят компромиси и да си помагат. Както и на предишните срещи, и тук българските девойки се изявиха като лидери, говорители и творци. 
Специални благодарности на любезните румънски домакини за госоприемството, грижата, организацията и всички културни мероприятия и традиции, с  които ни запознаха!

От 02 - 08.09.2019 г. в Хелзинки, Финландия, беше проведено обучение на учители по Еразъм+ КА1, на тема: „ВРЪЗКАТА МЕЖДУ КРЕАТИВНОТО ОБУЧЕНИЕ И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРЕН ПОДХОД“ сучастието на Даниела Симеонова и Румяна Данева от 32.СУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“.

Имаше представители от Гърция, Кипър, Германия, Италия и Хърватия.

Разисквани бяха:

FLIPPED CLASSROOM - обърната класна стая

Тools : KAHOOT, EDMODO,  SOCRATIVE,  PLICKERS,  IDROO


Йордана е на две годинки и се нуждае от две операции в САЩ, за да може да ходи, а сумата за тях е огромна. В момента има организирана кампания за набиране на средства във ФБ:   https://www.facebook.com/helpYordana/?modal=admin_todo_tour  и инициатива за първия учебен ден: „Надежда за Йордана вместо цвете“, с която инициатива приканваме родителите и учениците на 32.СУИЧЕ да дарят помощ вместо цвете. Ще се радваме, ако нашите родители са част от тази кампания. 


Добро представяние на Детски представителен хор на
32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ през учебната 2018-2019

    Детски представителен хор на 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ е един от най-големите училищни хорове в страната. В него се обучават деца и юноши от различни възрасти, обединени от музиката и пеенето в екип.

През 2018-2019 учебна година те осъществиха участия, в които представиха училището пред взискателната музикална общност и публика. Репертоарът на хора включва песни, изпълнявани на различни езици - български, немски, руски, френски, английски, азербейджански и др..

През 2018 година съставът даде своята заявка за активен участник в културния живот на столицата. Успя да осъществи два самостоятелни концерта, няколко участия в организирани от 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" концерти. Едно от най-важните събития за хора бе поканата за съвместен концерт с Оркестър "Симфониета "София". Той се проведе на 17.04.2018 г. в Общински културен институт " Надежда". В него взеха участие и солисти от Национално музикално училище" Любомир Пипков". Хорът на 32 училище откри и закри концерта с няколко изпълнения под съпровод на оркестър с гост-диригент Никола Петров.

Диригент на хора е Александър Митев. Той завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" и Нов български университет със специалност „Музикално-сценични изкуства“. След това е приет в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по хорово дирижиране на проф. д-р Адриана Благоева. Носител е на престижната награда Кристална лира на Съюза на българските на музикалните и танцови дейци, също така награда на Българска национална телевизия  „Достоен българин“ в категория „Култура“ и други.

  Хормайстор на хора е Людмила Павлова. Корепетитор и клавирен съпровод е Илиана Траянова. Те са музиканти с дългогодишен опит в образователната система и музикалното изкуство, преподаватели по музика в 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

През 2019-2020 учебна година се откриват нови творчески възможности за състава. Той ще чества своят първи рожден ден с организирани по повода мероприятия - концерти, изложби, демонстрации и други съпътстващи повода събития.

Детски представителен хор на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" предоставя прекрасна възможност на деца, които имат интерес към пеенето, музиката и изкуствата, да се докоснат до това.

"Въпреки натовареното ни време - уроци, домашни, изпитвания, тези деца успяват да намерят време за нещо различно, нещо, което ги прави истински щастливи. Виждам го в очите им. Това ме  ме радва, защото те го правят доброволно и в най вече в училище – техния втори дом. Благодаря им! Благодаря и на своите колеги за подкрепата! " - думи на Александър Митев, диригент на състава.

Хористите пеят в хора след успешно издържано прослушване от диригента на състава.

От 19 септември 2019 г. ще бъдат проведени няколко прослушвания за нови хористи. Всички кандидати подготвят една песен за прослушването.

Можете да харесате facebook страницата на хора:
https://www.facebook.com/choir.32school 

На 02. 06. 2019 г. между 11 и 12:15 ч. се проведе инициативата "Ритуално четене на "Хаджи Димитър", организирано от РУО – МОН.В нея участваха и ученици от 10 и 11 класове на 32.СУИЧЕ „ Св. Климент Охридски“, които рецитираха стихове на Христо Ботев.


Владимир Мичев от 10. д клас участва в състезанието на „ Интеграл“, като разработва и заснема видео клип, в който разказва за мечтите си и  реалността. Представянето му е достойно и печели триседмичен престой през лятото в "Бренд ууд колидж" - в Канада.


В периода 24.04-26.05.2019г. учениците от 3а клас участваха в някои инициативи, с които доказаха своята креативност, вдъхновение и интерес към различни проекти,които ги развиват и обогатяват.

25.04- Участие в националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо”, организирана от омбудсмана на Републиката Мая Манолова.

20.05.- Среща с лектори от фондация „Бъдители”, които мотивират отговорност и пример към познанието в различни професионални области.

22.05.- Практическо занятие в Ситуационен център в Панчарево, където учениците усвоиха адекватни начини за реагиране при извънредни ситуации. 

По повод наскоро отминалия Световен ден на книгата и авторското право (23 април) и в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (24 май) посланиците от Програмата за училища посланици на Европейския парламент поканиха малките си съученици от 4б и 4д клас на споделено четене на откъси от любими книги. С помощта на класните си ръководители г-жа Мариета Георгиева и г-жа Бойка Чакърова малките ученици бяха подготвили великолепни ръчно изработени картички, включващи откъс от любима книга и съответстваща илюстрация. Авторите на картичките – самостоятелно или в екип – прочитаха подготвените откъси на своите по-големи съученици (младшите посланици от 9, 10 и 11 клас), а последните трябваше да познаят заглавието и автора на съответната книга. Младши посланиците се представиха достойно, като познаха по-голямата част от заглавията, за което и бяха наградени от по-малките си съученици с някоя от красивите картички уникати. За да поощрят труда на съучениците си от начален етап, а и за да напомнят, че са посланици на Европейския парламент, големите ученици подариха на всички книжката „Да опознаем Европа!“, която е част от информационните материали на Европейския съюз. Четенето на откъси от любими книги стана повод и за чудесна дискусия около бъдещето на книгите, предимствата и недостатъците на електронните книги, ролята на четенето за развиването на въображението и не на последно място – удоволствието от споделеното четене! С това тази инициатива припомни значимостта на общностното начало – една от водещите ценности на нашето училище в работата му по Програмата за училища посланици на ЕП. 

Осигурявайки устойчивост на една от най-успешните инициативи от миналогодишната работа на нашето училище по Програмата за училища посланици на Европейския парламент, и тази учебна година старшите и младшите посланици създадоха неповторима атмосфера с четенията на някои от най-емблематичните български поети. На 15 май прозвучаха поетични творби от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Дора Габе, Павел Матев, Христо Фотев, Дамян Дамянов, Екатерина Йосифова, Цочо Бояджиев. Младшите посланици на ЕП припомниха на публиката, че литературата, и в частност поезията, е сред ключовите елементи на културното наследство – една от основните ценности, които утвърждаваме чрез инициативите си по Програмата. И тази година не бяха пропуснати младите поети на 32. СУИЧЕ, които представиха нови творби и цели стихосбирки – това са вече бившите ученици Георги Славов, Габриела Ахчийска и Филип Проданов, и най-младата поетеса от 10г клас – Михаела Бочева.


 През настоящата учебна година нашето училище се включи в програмата на клубовете по предприемачество „Тийноватор“. Програмата дава възможност на ученици от гимназиален етап да научат повече за работата в екип и създаването на успешна предприемаческа инициатива, да работят с ментори, които да споделят опита си в полето и да се запознаят с най-иновативните практики. На 10 май се състоя финалното национално състезание по програмата, в което участваха 15 наши ученици от 10 и 11 клас. Разпределени в смесени екипи, учениците от няколко столични училища имаха възможност да работят по финалните презентации на бизнес идеите си и да ги представят пред компетентното жури и публиката, сред която беше и словенски екип, пристигнал с влак специално за събитието. Горди сме да споделим, че в няколко от екипите именно нашите ученици бяха основните говорители – те трябваше да разяснят идеята си на журито на английски език и да отговорят на поставените въпроси. Краят на състезателният ден беше посветен на награждаването – задължително трябва да споменем, че в екипа, който спечели трета награда и чийто проект е озаглавен „Booktrailer“, участва и нашият ученик Мартин Гвоздев от 11а клас.Заслужено получило титула „Училище посланик на Европейския парламент“ за отдадената си работа през изминалата учебна година, през настоящата учебна година 32. СУИЧЕ осигурява устойчивост на Програмата и на някои от най-добрите инициативи. Разбира се, ключова дата за старшите и младшите ни посланици беше 9 май – Денят на Европа. Екипът ни, който работи на основата на три ценности – многоезичието, културното наследство и общностното начало, реши да отбележи празника чрез две инициативи: детайлно представяне пред училищната общност на Програма „Творческа Европа“, както и раздаване на флаери. Флаерите са с два оригинални дизайна, разработени от младшите посланици Владимир и Алекс от 10д клас, и популяризират инициативата Европейска столица на културата и по-конкретно факта, че през 2019 година Пловдив е една от двете Европейски столици на културата (другата столица е италианският град Матера). Инициативите, подготвени за празничния 9 май, утвърждават и трите гореспоменати ценности. Важно е да отбележим, че много от учениците от гимназиален етап не познаваха добре възможностите в областта на културата, които предлага Програма „Творческа Европа“ на ЕС, а флаерите по повод титулатурата на Пловдив им дадоха възможност да обогатят плановете си за лятото чрез поглед върху разнообразната културна програма на града.Да бъдеш толерантен към различието, когато влизаш в контекста на друга култура, е задача на всички нас като граждани на Европа. Осмокласниците от 32. СУИЧЕ знаят това добре и се стремят да работят все по-упорито, за да направят Европа и света дом на равенството.

В началото на месец май шестима ученици от нашето училище посетиха училище в Мадейра, където представиха своите визии за по-толерантен и по-красив свят. Мила, Хюго, Бела, Кирила и Вики участваха в множество уъркшопи, игри и уроци на открито, за да видят как техните връстници от различните страни виждат идеята за толерантност.

Учениците ни бяха подготвили предварително презентация за историята на училището и за всички наши вътрешни проекти, представящи общността на 32. СУИЧЕ като отворена към идеите на равенството и приятелството.

Учениците не забравиха да разкажат и за своите учители, които ги учат не само на наука и на езици, но и на общочовешки ценности, които ги правят по-добри хора.

Оценката на партньорите ни от Турция, Полша, Румъния и Португалия за работата на нашите ученици беше много висока, те изказаха задоволството си от постигнатите резултати на осмокласниците.В периода 28.04.2019 - 04.05.2019 г. в гр. Салерно, Италия се проведе първи ученически обмен по проект “Going Green Throughout Europe” по програма Еразъм+. Участваха учители и ученици от България, Италия и Румъния.

На 23.04.2019г. в 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ се проведе тренинг на учителите от начален етап. Представен беше проект „Automata for STEM“ по програма Еразъм+ с фокус бърху развитието на креативното мислене и обучение по природни науки, изкуство, математика и технологии. Ролята на училището като партньор в проекта е да разработи иновативни обучителни материали с цел провокиране на детското въображение, изобретателност и мотивация за изучаване на STEM. В обучението участваха 32 учители.

 


През м. април 2019г. в Кипър се проведе работна среща по Проект № 2018-1-UK01-KA201-048001„ Embracing a balanced approach between Online engagement and OFFline alternatives“ по програма Еразъм+.Участваха представители на партньорските организации от България, Кипър, Румъния, Гърция и Великобритания.


През м. март 2019г. 32. СУИЧЕ „ Св. Климент Охридки“ беше домакин на първия ученически обмен по проект „Е. L.E.A.RNING”, по програма Еразъм+.Участваха учители и ученици от България, Турция, Румъния и Италия.


  През м. март 2019г. в 32.СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ се проведе  втора работна среща по проект „P.I.C.N.I.C”, по програма Еразъм+. Участваха учители от България, Великобритания, Чехия, Португалия и Италия.
 

През месец януари 2019г. в гр. Коимбра, Португалия се проведе първа работна среща по проект „Automata for STEM“ № 2018-1-PT01-KA201-047499 , по програма Еразъм+. Участваха университетски преподаватели и учители от Великобритания, България, Португалия, Италия и Норвегия.

Щастливи сме да обявим, че Сдружение "Вокс Туа" стартира Проект "Inspiring Young Minds", финансиран от Посолството на САЩ - София, който има за цел да стимулира култура на менторство в българските училища и да повиши компетентността на английски език на учениците като предостави иновативни курсове за професионалното им развитие.

До края на учебната 2019/2020 година проектът ще проведе общо 7 курса в 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски", първият от които е Международни Отношения. Той започва на 20-ти май тази година и се запълни за по-малко от ден. Скоро ще обявим и графика на останалите 6 курса, които ще се проведат през учебната 2019/2020 година. Записването става до запълване на местата, като се дава приоритет на ученици, които все още не са участвали в проекта, за да може тази уникална възможност да достигне до максимално много хора.  

В периода 10.04. – 24.04.2019г. бе осъществен първия обмен с училище №525 в град Санкт Петербург / Русия/. Ученици от9a,9в, 9г, 9е, 10а, 10б, 11б  класове на 32. СУИЧЕ“Св. Клмент Охридски“ с ръководители г-жа Росанка Гогова  и г-жа Ирина Андонова посетиха часове по английски език и изобразително изкуство в училището - домакин. Организирани бяха екскурзии до Великий Новгород и град Пушкин.  Посетени бяха и музеите –„Ермитаж“ и  „Макет – Россия“ , както и редица други забележителности като паметника на Александър Пушкин, „ Казанский събор, „Исакиевский събор, „ Николски събор“ и църквата „ Спас на крови“ –издигната на лобното място на император АлександърII. Учениците се насладиха на разходка  с кораб по река Нева.

Културният обмен с ученици от Русия даде възможност  и за усъвършенстване на езиковите умения на нашите ученици по английски език. Участниците в клуба по интереси „Художествено слово на руски език” с ръководител Надежда Иванова  достойно  представиха  училището  ни  на  XIX  Национален  фестивал  на  детското  и младежкото  театрално  творчество  на  руски  език,  организиран  от  Руски  камерен  театър с подкрепата   на   представителството   на   Россотрудничество   в   Република  България   и   със съдействието на МОН в Република България. Във фестивала участваха театрални колективи от Варна,  Гоце  Делчев,  София,  Стражица  и  Шумен.  Училището  ни  е  наградено с Диплома за издигане на театралното майсторство и със статуетка. Браво на Йоана Добрева от 3. Ж клас, на Андрея Василева,  Виктория Плачкова  и  Самуил Атанасов  от  4. А клас, на Александра Царик, Александър и Андреа Филипови,  Венцислав Недев,  Георги Атанасов,  Димитър Сълин,   Емил Михайлов,  Йоанна Дафинкичева,  Михаил Георгиев, Никола Николов и Юстина Панайотова от  5. Е клас! Децата с ентусиазъм изиграха пиесата „Слончето отива на училище” от Д. Самойлов.


 

През последата седмица на месец март 2019 г. ученици и учители от нашето училище участваха в шестото издание на Международния младежки фестивал на изкуствата ĦOLQA– централно събитие в културния календар на престижната образователна институция G. F. Abela Junior College в Малта. Блестящите актьори Кристина Малюкова (10а), Илчо Петков (10а), Боян Петров (11д), Даяна Дичкова (12е), Александра Митрева (12е) и Валентин Балов (12г) и учителите Диляна Филипова и Петър Михайлов създадоха театралния пърформанс „Cometome… Tellme”. Чрез възможностите на дивайзинг креативните стратегии, черпещ от енигматичните светове в лириката на Пейо Яворов, пърформансът изследва сложните отношения между артиста и музата, както и пътя на раждането на поетичното слово. Поезията на Яворов прозвуча от сцената на малтийския колеж в прекрасните преводи на английски език, направени от Кристофър Бъкстон. Музикалните композиции за китара са дело на Илчо Петков, който свири и пее на живо в пърформанса. Освен със сертификати и плакет, екипът се завърна и с огромната радост от общуването в мултикултурна среда – във фестивала участваха още училищни екипи от Ирландия, Белгия, Испания, Италия и, разбира се, Малта.
През пролетната ваканция  40 ученика от 9 а, б ,в, г, д класове на 32.СУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“ посетиха и се запознаха с работата на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, край Женева, Швейцария. Бяхa им изнесени лекции във връзка с физичните процеси, извършващи се при работата на ускорителите на елементарни частици. В обучението взеха участие и ръководителите на групата: Ива Петрова, Валя Кусева и Даниела Атанасова.


ВАЖНО!!!

На вниманието на учениците от 2. до 12.клас, желаещи да попълнят следната  анкета.


На провелото се Национално първенство по карате в зала "Арена Армеец София", Георги Ганчев, ученик от 9В клас стана републикански шампион и взе два златни медала индивидуално и отборно. 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ и всички ученици, учители, ръководство, служители и родители получиха признание за Достойни българи за това, че събраха 42 000 лв за трансплантация на бъбрек на нашата ученичка Поли. Училището и добрите хора в България събраха общо 140 000 лв. Инициативата „Достойни българи“ е на вестник „24 часа“ и БНТ. Наградите – грамота и медал бяха връчени от г-жа Йорданка Фандъкова.  Благодарим на всички за благородната помощ. 

Победителите от училищното състезание Spelling Bee 2019 при 32. СУИЧЕ“ Свети Климент Охридски“  Калоян Гърков от V.г клас, на второ място, и Даниел Христов отVI.в клас, на първо място, продължават на регионално ниво.

                                                                                          Честита победа!

В състезанието участваха осемдесет ученици от IV. до VII.клас при изключителна конкуренция.Благодарим на учителите по английски език г-жа Венислава Гегова- прогимназия и Ани Филипова – начален етап, за професионално проведеното състезание.

 

В периода 21.02-28.02. 2019 г. в рамките на ежегодния обмен с Испания, българските ученици посетиха гр.Дон Бенито, провинция Екстремадура, Испания.Учениците от 10А,10В,9А,9В и 9Г класове присъстваха учебни часове в училище I.E.S."Donoso Cortés", посетиха гр.Севиля и гр.Мерида. 
 


Еразъм+Проект№ 2018-1-TR01-KA229-058274_2

"Be Tolerant Beautify Our World”


Можете ли да си представите хора, които танцуват традиционни полски танци, пият турско кафе, слушат истории за Граф Дракула и се възхищават на изумителната българска история на фона на песента „Притури се планината“? Всичко това може да ви се случи, ако участвате в проекта Be tolerant, beautify our world.

В периода 3.12. – 8.12. 2018 г. петима ученици от 8. клас на 32. СУИЧЕ, заедно с техни учители и директорът на училището г-жа Нели Костова, посетиха полския град Лодз като част от проект по програма Еразъм +.

Координаторът на проекта г-жа Венета Велкова направи впечатляващо представяне на България с акцент върху историята, традициите и постиженията на българите през вековете. Презентацията на учениците пък беше посветена на историята, устройството и инициативите на 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. Учениците разказаха за патрона на нашето училище, за проектите, по които се работи, както и за благотворителните ни инициативи. Блестящото представяне на Кирила, Александър, Мария, Йоана и Георги предизвика усмивки върху лицата на публиката. Българските ученици заслужиха техните аплодисменти и похвалите на учителите от различните страни.

 

 


Еразъм+Проект№ 2018-1-UK01-KA229-048149_4

"Primary International Schools together for the exChaNge of Interactive CLIL training”

P.I.C.N.I.C.

В периода 11.11.2018 -15.11.2018г. се проведе първата среща по проекта P.I.C.N.I.C.в гр. Бирмингам, Великобритания.Домакин на срещата бе координаторътна проекта, CREATE PARTHERSHIP TRUST.Беше дадена възможност на всички партньори  (Великобритания, Република Чехия, Португалия, Италия и България) да представят своите организации. Всяко училище представикак се използва CLIL в тяхната страна и училище, както и историята на своето училище.

Изяснихме съдържанието на езиково интегрираното обучение и неговото използване в началните училища, идентифицирайки начина, по който може да се използва за подпомагане на обучаемите от всички възрасти и начина, по който те могат да бъдат адаптирани, за да бъдат подкрепени в изучаването на английски език. Сесията бе водена от учители по MFL и EAL от CREATE. Теоретичната обосновка бе съпроводена от демонстрация с малка група ученици.

Обсъдихме проекта подробно, включително и очакваните резултати и крайни продукти, разпределихме задачите в нашето партньорство и установихме следващите стъпки заследващите месеци.


Еразъм+Проект№ 2018-1-UK01-KA201-048001

"ON-OFF4youngsters / Embracing a balanced approach between Online engagement and OFFline alternatives”


В периода 28.10.2018 -01.11.2018г. се проведе първата среща по проекта On-OFF4Youngstersв гр. Единбург, Великобритания.Срещнахме се като консорциум On-OFF4Youngsters за първи път. Домакин на срещата бе ръководителя на проекта, CIVIC.Всичките шест партньорски организации от цяла Европа присъстваха на срещата и заедно чрез свояопитдопринесоха запредмета на проекта, възприемайки балансиран подход между онлайн ангажираността и офлайн алтернативите.

Ние обсъдихме проекта подробно, включително проблема и решенията, които нашият проект има за цел да предостави. Обобщихме бъдещите резултати от проекта, разпределихме задачите в нашето партньорство и установихме следващите стъпки заследващите месеци.

Радваме се, че работим заедно като консорциум в такъв ценен проект и ще се срещнем отново в началото на 2019 г., за да обсъдим нашия напредък.КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА ДЕТСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ХОР НА 32 СУИЧЕ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

Детски Представителен Хор на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" ще изнесе своя първи коледен концерт на 21 декември от 12.00 часа в залата на Национален политехнически музей.

Главен диригент е Александър Митев. Хормайстор Людмила Павлова,а на пианото ще бъде Илиана Траянова.

В програмата зрителите ще имат удоволствието, да се насладят на прекрасни и подбрани песни, изпълнени от едноименния състав на училището. В концерта участват още коледарска група, солови изпълнения и коледни стихове на чужди езици, изпълнени от възпитаници на училището.

Следете информация за участията на хора в сайта на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Christmas Concert by The Concert Children's Choir of the 32 School St. Kliment Ohridski. The Concert Children's Choir of the 32 School St. Kliment Ohridski will perform their first Christmas concert on the 21st December 2018 at 12 o'clock at the National Polytechnic Museum hall. Chief conductor - Alexander Mitev, Choir-master - Lydmila Pavlova, pianist - Iliana Trayanova. In the program, the audience will have the pleasure of enjoying the wonderfully selected songs performed by the school's own composition. The concert also features a group of soloists, individual performances and Christmas poems in foreign languages, displayed by school graduatesСкъпи родители, ученици и колеги,
  32 СУИЧЕ заедно с партньори организира проучване и конференция за параметрите на качественото образование.
Оказва се, че представата за качествено образование на различните групи хора е доста разлина. Моля Ви да отделите 5 минути и да попълните 
анкетата.
Линк към анкетата за качествено образование:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZIM4RHzOXnjoUSlUj0nQeOwofLw8VCkv4wlzCyamr9--K-Q/viewform

Предварителното Ви благодаря. За резултатите от проучването ще Ви уведомя след 3.12.2018 г.
Директор 

В периода 19.09.-20.09.2018 г. директорът на 32. СУИЧЕ г-жа Нели Костова заедно с учителите г-жа Ирина Андонова и г-жа Диляна Филипова участваха в мултидисциплинарната научна конференция „Отвъд границите – изследване, практика и сътрудничество“, организирана от G. F. Abela Junior College в Малта с интердисциплинарен доклад, обхващащ полетата на химията, физиката и философията.По време на престоя си в Малта учителите участваха в работна среща с директора на престижния колеж г-н Пол Шуереб и ръководителя на Европейския център към колежа г-жа Боряна Чанева, за да обсъдят възможностите за бъдещо сътрудничество между двете учебни институции. На работната среща присъства и Н. Пр. проф. Лино Бианко – посланик на Малта за България и Румъния, който гостува на нашето училище през миналата учебна година в рамките на Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Участието в конференцията за нашите учители бе съпътствано и от опознавателна разходка из учебната база на колежа, представяне на спецификите на малтийската образователна система, както и създаване на ценни контакти с колеги.На 29.10.2018 г. нашето училище посрещна евродепутата Светослав Малинов – инициатива, с която откриваме първото от серията събития, с които ще осигурим устойчивост през настоящата учебна година на Програмата за училища посланици на Европейския парламент.Благодарение на усърдната работа на старшите и младшите посланици през изминалата учебна година и разнообразието от инициативи по Програмата (кръгли маси, изложби, дискусии, творчески ателиета), през юни 2018 година 32. СУИЧЕ официално получи титула „Училище посланик на Европейския парламент“, придружен от плакет и сертификати за участниците. По време на гостуването си доц. Светослав Малинов, който е член на Комисията по култура и образование в ЕП, а също така е и преподавател в специалност Политология във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, представи на колегите и учениците последните новости, свързани с програмата Еразъм+ и  младежките инициативи на ЕС . Гостът ни припомни и значимостта на доброто познаване на възможностите, предоставени от европейското гражданство. В рамките на заключителната дискусионна част учениците имаха възможност за зададат на доц. Малинов своите въпроси по теми, свързани с ЕС, които са актуални и пряко ги засягат.Денят на народните будители е денят за равносметка за духовното пробуждане и националното осъзнаване.

Скъпи ученици, бъдете устремени в порива към познанието, в светлината на своето бъдеще открийте пътя към съзиданието.

Колеги, желая Ви дръзновение – лично и професионално, непрестанен стремеж към търсенето на нови творчески утвърждавания, здраве и ентусиазъм.

Честит празник!
 

 В периода 6 -12 май 2018 година в град Дечимоману,  Италия се проведоха петите SEM Talks на тема   „ Интеграция на бежанците“ по програма Strategies 21, Erasmus +, по която 32. СУИЧЕ си партнира с училища от Италия, Испания, Португалия, Турция, Франция и Унгария.

 Нашето училище бе представено от Александра Митрева от 11Е клас и Ина Иванова от 11Б клас, които заеха почетното второ място.      

 Момичетата впечатлиха международното жури с креативността си, изразена в изготвянето на списание и брошури с включени, интервю с успешно интегрирана бежанка в България както и интересни статии и материали по разглеждания проблем. Цялостното представяне на екипа беше рамкирано от блестящите езикови умения на нашите ученички.  

 


 

  Калоян Георгиев от 10 б клас беше тържествено награден в Американския Университет в Благоевград за 3-то място на Националното състезание по творческо писане на английски език. 

  На Международното състезание по дебати на английски език World Scholar's Cup Павел, Калоян Г. и Тодор от 10 б клас спечелиха 18 златни и сребърни медала и се класираха за Global Round в Барселона.

 

   

 Учениците от клуб „Архимед“ с ръководител Рая Ганева спечелиха награда за проекта си в математическия пърформанс „Математиката в света около нас“, организиран в рамките на STEM Discovery Week, инициатива на европейския проект SCIENTIX.

 

   

 Отборът на 10д клас защити достойно честта на 32.СУИЧЕ "Св.Климент Охридски" и се класира на 3то място на състезнието " Défi Lecture" 2018 във Френския Културен Институт, София на 28.03.2018г. Поздравления и благодарности на Александра, Лилия, Мая и Ралица Василева от 10д клас. 


 
 

На 21.04.2018г. на Петата национална конференция на Лонгман се проведе официалното награждаване на победителите на   националното състезание по английски език:  Longman Competition. Горди сме да споделим че от 32. СУИЧЕ "Св. Кл. Охриски" победители в предпоследното най-високо ниво - Категория: PTE General, Level 2 се класираха ученичките  Мария Петрова от 9д клас - първо място и Йоана Иванова -8в клас -трето място. В същата категория на 9 място е класиран  - Юлиан Караджов- 9клас. Поздравления на достойните представители на езиковата ни гимназия и пожелания за още много успехи! Поздравления и на всички колеги взели участие в подготовката им и в организацията на състезанието.

На 28.03. 2018 година се проведе открит урок "Математиката е игра" на децата от трети а клас с класен ръководител Диана Стоилова.

Децата показаха своите математически способности в новаторската система Prodigy за изучаване на математика, която е малко позната в Европа, но бележи забележителни резултати в Канада.

Децата са поставени в ситуация на компютърна игра с математически битки и предизвикателства. Може да се игра в клас и вкъщи. Учителят може да следи напредъка на децата, задачите които ги затрудняват и класирането им.
Децата предадоха ентусиазма си от иновативния начин за учене на математика на присъстващите  колеги. 
   

В периода 4 -9 март 2018г в град Йодемиш, Република Турция се проведоха четвъртите SEM Talksна тема „ Културно Наследство“по програма Strategies 21, Erasmus +,по която 32 СУИЧЕ си партнира с училища от Италия, Испания, Португалия, Турция, Франция и Унгария.

Нашето училище бе представено от два екипа ученици от 11А клас.

Горди сме да споделим, че Явор Павлинов и Владимир Ангелов спечелиха първо място с презентация на тема „ Архитектурата като културно наследство“. Веднага след тях се наредиха Десислава Каменова и Надежда Христова с презентация на тема „ Българският фолклор“.

Нашите ученици впечатлиха международното жури с креативността си, изразена в изготвянето на макет на стара родопска къща и книга за фолклора. Цялостното представяне на двата екипа беше рамкирано от блестящите им езикови умения.  

На 14.02. в конферентната зала на 32. СУИЧЕ се проведе една от ключовите инициативи в рамките на Програмата за училища посланици на Европейския парламент – Кръгла маса, посветена на 30-та годишнина на Програмата „Еразъм“ на тема „Образованието е бъдеще”. Специален участник във форума беше проф. д-р Ингрид Шикова – експерт по политиките на Европейския съюз. В кръглата маса участие взеха още и г-жа Нели Костова, старшите и младшите посланици и доброволците. През дългите години на своето съществуване Програмата „Еразъм“ се утвърждава като ключов инструмент на ЕС в областта на образованието и грижата за младите хора. Темата на форума изразява дълбокото убеждение на екипа на 32. СУИЧЕ, че стабилността, благоденствието, мирът, междукултурният диалог и толерантността зависят на първо място от качественото образование.


 
 

В края на месец октомври 32. СУИЧЕ получи новината, че е одобрено да участва в Програмата за училища посланици на Европейския парламент сред 140 кандидатствали. То е единственото избрано училище от София-град. Този факт разкрива потенциала на концепцията на 32. СУИЧЕ за разработване на Програмата.

Екипната работа е традиционно сред приоритетите и ценностите на училището.

Инициативите и дейностите, които ще бъдат реализирани във връзка с Програмата, ще допринесат за укрепването на общностните връзки и ценностите на 32. СУИЧЕ.

На 24 ноември 2017 година в Дома на Европа, се проведе обучение на преподавателитеот училищата, избрани от Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Старшите посланици на 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – г-жа Диляна Филипова и г-жа Ирина Андонова - имаха възможността да се срещнат с екипа на Информационното бюро на ЕП в България – г-н Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро, г-н Петко Петков, г-жа Таня Чунтова, г-жа Мила Коралова и обучителите проф. д-р Ингрид Шикова, както и  д-р Красимира Василева – председател на НАБЕК.

По време на обучението бяха представени всички параметри на Програмата. Обучителите  споделиха методи и положителни педагогически практики за преподаване на знанието за Европейския съюз. Опита си и успешни педагогически практики за работа по Програмата споделиха и представители на сертифицирани училища от миналогодишното издание  на Програмата.

https://tinyurl.com/yc7vthep


РОДОЛЮБИВИ КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ.

Прекрасните деца на 32. СУИЧЕ направиха,изпратиха и размениха с децата от България и българските културни центрове и училища по света РОДОЛЮБИВИ КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ. Посланието е ясно: да се свържат българчетата и да се стоплят сърцата им, където и да се намират.

Проекти